Perník jako sněhové vločky

V pátek jsem se pustila do pečení perníku ve tvaru čtverce. Předcházel tomu nákup surovin a také čtvercové formy, nakonec jsem ji sehnala na první pokus a navíc se její velikost dá regulovat, je tzv. posuvná a já ji mám za 120,- Kč. Mám z formy radost, na netu si ji můžete koupit např. ZDE. Do pečení jsem se pustila v deset večer, tudíž pro vás nemám žádnou fotku z přípravy na pečení, omlouvám se. Ale pekla jsem na poslední chvíli, chtěla jsem mít perník na vánoční focení, do toho jsem měla doma návštěvu... Zdobila jsem před půlnocí, sotva jsem na to již viděla, ale výsledek si myslím, že se povedl :-) Příště budu mít formu větší, aby nebyl perník tak vysoký, sotva jsem na něj otevřela pusu. Perník jsem zalila čokoládou, jelikož mi popraskal, nazvala bych to sladké maskování nedostatků.  Máte nějaké tipy, aby mi perník nepopraskal? Budu moc ráda za vaše rady...

Doba na přípravu: 25 min

Doba pečení: 1 hodina 30 minut

Suroviny:

  • 125g  rostlinného tuku Hera máslová příchuť
  • 125g třtinového cukru
  • 125g javorového sirupu
  • 125g melasy
  • 100 ml mléka
  • 1 lžička citronového džusu
  • 2 středně velká vejce
  • 275g hladké mouky
  • 1 vrchovatou lžičku jedlé sody
  • 2 lžičky nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžička perníkového koření

Na zdobení:

  • 200g cukrové polevy
  • Ozdobný cukr na dozdobení (např. ve tvaru sněhových vloček nebo průhledných krystalů)
  • čokoládu na vaření - já jsem potřebovala, ale zdobení vypadá skvěle i přímo na perníku

Příprava:

  1. Předehřejte troubu na 150ºC, 140ºC horkovzduch, plynová trouba stupeň 2.
  2. Vyložte pečícím papírem čtvercovou dortovou formu o průměru 20 cm včetně jejích okrajů.
  3. Všechny přísady dejte do velké mísy a pořádně promíchejte, až se vše hezky spojí.
  4. Směs nalijte do připravené formy. V troubě pečte 1¼ - 1½ hodiny – těsto by mělo být na omak pružné.
  5. Po upečení koláč nechejte ještě 5 min ve formě. Pak opatrně nadzvedněte a odejměte pečící papír a nechejte koláč vychladnout na talíři.
  6. Až bude koláč dostatečně vychladlý, dejte ho ještě do lednice, aby ztuhl.
  7. Pomocí šablony koláč vykrojte do tvaru sněhové vločky.
  8. Cukrovou polevou dozdobte detaily sněhové vločky. Posypte ozdobným cukrem a servírujte.
Foto: Kateřina Osičková (Mama-live.cz)

Foto: Kateřina Osičková (Mama-live.cz)

Foto: Kateřina Osičková (Mama-live.cz)

Foto: Kateřina Osičková (Mama-live.cz)

Perník je ve finále výborný, ač působí že je v něm spousta ingrediencí a že je pracný. Stálo to za to a těším se až ho zase upeču a hlavně nazdobím. Inspiraci na tenhle perník mám ze svého oblíbeného portálu žena-in.cz, recept ZDE. Článek jsem doplnila fotografiemi z vánočního focení a fotkami z mobilu, což nedělám moc často. Doporučuji perník upéct, u nás se po něm zaprášilo, i můj muž si na něm doslova pochutnal a chrochtal blahem. Dámy, pokud nemáte formu ve tvaru čtverce!!! Hlavně nezoufejte, perník bude výborný v jakékoliv podobě :-) To jen já jsem se těšila na ten výsledný efekt, na ten tvar, ale to jsem prostě já - trochu mimoň :-) Mějte se moc hezky, V.