Ostružinový hrnkový koláč

Blíží se víkend a já pro vás mám snadný recept na výborný hrnkový koláč s drobenkou. Ten náš jsme upekli z ostružin, které jsme si natrhali na naší zahradě. Koláč můžete upéct z jakéhokoliv ovoce, které máte rádi. Recept jsem si našla u mé oblíbené food blogerky Alenky z Bohyně kuchyně. Na Alenčin blog se vracím často. Hrnkové buchty peču nejraději, líbí se mi když nemusím suroviny vážit, zdržuje mě to. Koláč byl rychlý, snadný a ve výsledku výborný. Původní recept Alenky je ZDE. Opět mi u pečení a závěrečném ochutnávání asistoval Lukášek, děláme spolu úplně všechno :-)

SUROVINY

DROBENKA

  • 1/2 kostky másla (125 g)
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 2 hrnky polohrubé mouky

NA TĚSTO PŘIDAT

  • 2 vejce
  • 3/4 hrnku mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • ovoce podle chuti a sezony
  • olej a polohrubá mouka na vymazání a vysypání plechu

POSTUP

Připravte si pekáč, který vymažete tukem a vysypete polohrubou nebo hrubou moukou. Troubu předehřejte na 200 °C.

Ve větší míse smíchejte máslo, cukr a moukou. Z těchto tří surovin vznikne sypká drobenka. Jeden hrnek této drobenky si dejte stranou.

Do zbytku drobenky nejprve vmíchejte prášek do pečiva a vanilkový cukr. Přidejte vejce, mléko a pořádně promíchejte. Míchejte tak dlouho, až je těsto hladké.

Těsto vylijte do připraveného pekáče. Nahoru naskládejte připravené ovoce, jedno vedle druhého, čím více, tím lépe.

Zasypejte drobenkou. Dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C a pečte 20 – 30 minut. Povrch hotového koláče bude krásně zlatavý.

Nechejte vychladnout a můžete servírovat.

Ještě na sebe na závěr prozradím, že nemám nikdy odhad, kolik těsta dát do pečící formy :-O i tentokrát mi koláč při pečení v troubě přetékal! Pak se to v troubě připalovalo. Na výsledek koláče to ale nemělo vliv. Přeji vám krásný víkend a ať se daří u pečení, Veru.