Naučila jsem se pár dobrot na piknik

Naučila jsem se pár dobrot na piknik

Již po několikáté jsem se účastnila kurzu vaření v ChefParade v Holešovicích. Na akci mě pozvala redakce internetového portálu Žena-in.cz a já takové pozvání vždy ráda přijmu. A když šlo o vaření/pečení na téma PIKNIK, tak u toho jsem nemohla chybět. Naučily jsme připravit x druhů pomazánek, francouzský quich, upekli jsme dva koláče a připravili jeden rychlý nepečený dezert. Dnes vám představím jen pár TOP dobrot. Koláče chci doma upéct a nafotit je pro vás :-) Proč mě to na akci bavilo o dost více než dříve? Protože tam byla i moje milovaná kamarádka/blogerka Katy (Mama-live). Spolu jsme připravily tu nejlepší pomazánku ze sušených rajčat a kozím sýrem, viď moje milá? :-) Pro nás byla nejlepší - recept je níže!  Já se tak těším až zase podnikneme nějaký piknik, o tom jak rádi piknikujeme jsem vám psala ZDE.

Pokud vás napadá, že by jste si chtěly také někdy něco uvařit/upéct s redakcí Žena-in, stačí sledovat jejich webovky, kde pro vás tuhle možnost vždy nabízí a třeba se spolu někdy potkáme :-) Tuším že je to v kategoriích soutěže.

Domácí francouzský quiche koláč se špenátem

Ingredience na těsto - 250 g špaldové mouky; 1 ks vejce; sůl; 1 – 2 lžíce vody; 140 g rostlinného tuku Flora Gold

Ingredience na náplň - 1 šalotka; 250 g špenátu; 100 g Mozzarelly; 40 g rostlinného tuku Flora Gold; sůl, pepř, muškátový oříšek; 2 stroužky česneku; 2,5 dl smetany; 3 ks vejce; 1dl mléka

Ingredience na těsto smícháme, vyválíme a vložíme do formy na koláč. Špičkou nože těsto na několika místech propíchneme. Necháme v lednici odpočinout asi 30 minut. Šalotku nakrájíme na malé kostičky a zpěníme na rostlinném tuku Flora Gold. Přidáme listy špenátu osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku, česnek a promícháme. Nalijeme na vychlazené těsto. Smetanu, vejce a mléko rozšleháme, osolíme, opepříme a nalijeme na špenát. Posypeme natrhanými kousky mozzarelly a pečeme do zlatova na 150°C.

Pomazánka se sušenými rajčaty, kozím sýrem a rozmarýnem

Ingredience - 130 g Flora s máslem; 130 g čerstvého kozího sýru; 10 ks sušených rajčat; 2 snítky rozmarýnu; čerstvě mletý pepř (dle chuti); sůl (dle chuti); polosušená rajčata na ozdobu

Sušená rajčata zalijeme horkou vodou a necháme asi 5 minut odpočinout. Potom vodu scedíme, rajčata osušíme a nakrájíme najemno. Flora s máslem vyšleháme společně s kozím sýrem a přidáme najemno nakrájená rajčata a nasekaný rozmarýn. Dochutíme jemně solí a čerstvě mletým pepřem. Pomazánka si bude nejlépe rozumět s ryze italským pečivem, vyzkoušejte třeba ciabattu nebo focacciu. Skvěle dochutí také grilovanou cuketu nebo jakoukoliv jinou grilovanou či pečenou zeleninu.

Zdroj foto: Flora.cz

Středomořská pomazánka s pečenými paprikami a fetou

Ingredience - 100 g Flora s máslem; 1 velká červená paprika; 80 g sýru feta; 1 menší oloupaná červená cibule; 2 oloupané stroužky česneku; 1 lžíce sekané petrželové natě; 4 bobule kapar;  1 lžíce černých oliv bez pecek; špetka řeckého sena (pískavice)

Troubu předehřejeme asi na 180 °C a na plechu do ní vložíme omytou celou papriku. Tu necháme péct do změknutí. Když je paprika měkká, vyjmeme ji z trouby a ihned vložíme do mikrotenového sáčku, kde ji necháme cca 5 minut zapařit, aby se dobře vyloupla ze slupky. Mezitím si nadrobno nasekáme olivy, kapary, červenou cibuli, česnek i petrželku, vše vložíme do mísy a přidáme Flora s máslem spolu s nastrouhaným sýrem feta. Papriku vyjmeme ze sáčku, oddělíme stopku s jádřincem a zbavíme ji slupky. Hladkou dužinu bez jadérek rozkrájíme téměř na kaši a vložíme spolu s ostatními ingrediencemi do mísy, kde vše dobře zamícháme. Dochutíme špetkou řeckého sena a podáváme s bílým chlebem, bagetou či focacciou.

Tip: Pokud se vám nechce připravovat s pečením papriky, můžete si koupit již připravenou paprikovou pastu.

Zdroj foto: Flora.cz

Farmářský mrkvový koláč

Ingredience - 3 ks vejce; 150 g třtinového cukru; 100 g rostlinného tuku Flora Gold; šťáva a kůra z jednoho citrónu; 150 g špaldové mouky; 1 kypřící prášek; 80 g strouhaného kokosu; 170 g farmářské strouhané mrkve; 3 lžíce rozinek; moučkový cukr na posypání

Smícháme vejce, cukr, rozpuštěný rostlinný tuk Flora Gold, kůru a šťávu z jednoho citrónu a vyšleháme do pěny. Postupně přidáváme mouku, kypřící prášek, kokos, mrkev a rozinky. Do formy na koláč vložíme pečící papír a nalijeme těsto. Pečeme na 180 °C asi 40 minut. Před podáváním posypeme cukrem.

Zdroj foto: Flora.cz

Zdroj foto: Flora.cz

Celé odpoledne bylo pohodové, usměvavé a hlavně naučné. Takové vaření mě baví, vše mi přišlo snadné, rychlé, žádné hodinové stání u plotny. Výsledek výborný, já se chystám na quisch a ještě na koláč, recept na snadný koláč dodám co nejdříve. Jaké nejčastější pomazánky děláte doma? Co do nich používáte? Těším se na vaše komentáře, Veru.

Farmapark Soběhrdy

Farmapark Soběhrdy

K2r prací ubrousky a sáčky

K2r prací ubrousky a sáčky