Naučila jsem se pár dobrot na piknik

Již po několikáté jsem se účastnila kurzu vaření v ChefParade v Holešovicích. Na akci mě pozvala redakce internetového portálu Žena-in.cz a já takové pozvání vždy ráda přijmu. A když šlo o vaření/pečení na téma PIKNIK, tak u toho jsem nemohla chybět. Naučily jsme připravit x druhů pomazánek, francouzský quich, upekli jsme dva koláče a připravili jeden rychlý nepečený dezert. Dnes vám představím jen pár TOP dobrot. Koláče chci doma upéct a nafotit je pro vás :-) Proč mě to na akci bavilo o dost více než dříve? Protože tam byla i moje milovaná kamarádka/blogerka Katy (Mama-live). Spolu jsme připravily tu nejlepší pomazánku ze sušených rajčat a kozím sýrem, viď moje milá? :-) Pro nás byla nejlepší - recept je níže!  Já se tak těším až zase podnikneme nějaký piknik, o tom jak rádi piknikujeme jsem vám psala ZDE.

Pokud vás napadá, že by jste si chtěly také někdy něco uvařit/upéct s redakcí Žena-in, stačí sledovat jejich webovky, kde pro vás tuhle možnost vždy nabízí a třeba se spolu někdy potkáme :-) Tuším že je to v kategoriích soutěže.

Domácí francouzský quiche koláč se špenátem

Ingredience na těsto - 250 g špaldové mouky; 1 ks vejce; sůl; 1 – 2 lžíce vody; 140 g rostlinného tuku Flora Gold

Ingredience na náplň - 1 šalotka; 250 g špenátu; 100 g Mozzarelly; 40 g rostlinného tuku Flora Gold; sůl, pepř, muškátový oříšek; 2 stroužky česneku; 2,5 dl smetany; 3 ks vejce; 1dl mléka

Ingredience na těsto smícháme, vyválíme a vložíme do formy na koláč. Špičkou nože těsto na několika místech propíchneme. Necháme v lednici odpočinout asi 30 minut. Šalotku nakrájíme na malé kostičky a zpěníme na rostlinném tuku Flora Gold. Přidáme listy špenátu osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku, česnek a promícháme. Nalijeme na vychlazené těsto. Smetanu, vejce a mléko rozšleháme, osolíme, opepříme a nalijeme na špenát. Posypeme natrhanými kousky mozzarelly a pečeme do zlatova na 150°C.

Pomazánka se sušenými rajčaty, kozím sýrem a rozmarýnem

Ingredience - 130 g Flora s máslem; 130 g čerstvého kozího sýru; 10 ks sušených rajčat; 2 snítky rozmarýnu; čerstvě mletý pepř (dle chuti); sůl (dle chuti); polosušená rajčata na ozdobu

Sušená rajčata zalijeme horkou vodou a necháme asi 5 minut odpočinout. Potom vodu scedíme, rajčata osušíme a nakrájíme najemno. Flora s máslem vyšleháme společně s kozím sýrem a přidáme najemno nakrájená rajčata a nasekaný rozmarýn. Dochutíme jemně solí a čerstvě mletým pepřem. Pomazánka si bude nejlépe rozumět s ryze italským pečivem, vyzkoušejte třeba ciabattu nebo focacciu. Skvěle dochutí také grilovanou cuketu nebo jakoukoliv jinou grilovanou či pečenou zeleninu.

Zdroj foto: Flora.cz

Středomořská pomazánka s pečenými paprikami a fetou

Ingredience - 100 g Flora s máslem; 1 velká červená paprika; 80 g sýru feta; 1 menší oloupaná červená cibule; 2 oloupané stroužky česneku; 1 lžíce sekané petrželové natě; 4 bobule kapar;  1 lžíce černých oliv bez pecek; špetka řeckého sena (pískavice)

Troubu předehřejeme asi na 180 °C a na plechu do ní vložíme omytou celou papriku. Tu necháme péct do změknutí. Když je paprika měkká, vyjmeme ji z trouby a ihned vložíme do mikrotenového sáčku, kde ji necháme cca 5 minut zapařit, aby se dobře vyloupla ze slupky. Mezitím si nadrobno nasekáme olivy, kapary, červenou cibuli, česnek i petrželku, vše vložíme do mísy a přidáme Flora s máslem spolu s nastrouhaným sýrem feta. Papriku vyjmeme ze sáčku, oddělíme stopku s jádřincem a zbavíme ji slupky. Hladkou dužinu bez jadérek rozkrájíme téměř na kaši a vložíme spolu s ostatními ingrediencemi do mísy, kde vše dobře zamícháme. Dochutíme špetkou řeckého sena a podáváme s bílým chlebem, bagetou či focacciou.

Tip: Pokud se vám nechce připravovat s pečením papriky, můžete si koupit již připravenou paprikovou pastu.

Zdroj foto: Flora.cz

Farmářský mrkvový koláč

Ingredience - 3 ks vejce; 150 g třtinového cukru; 100 g rostlinného tuku Flora Gold; šťáva a kůra z jednoho citrónu; 150 g špaldové mouky; 1 kypřící prášek; 80 g strouhaného kokosu; 170 g farmářské strouhané mrkve; 3 lžíce rozinek; moučkový cukr na posypání

Smícháme vejce, cukr, rozpuštěný rostlinný tuk Flora Gold, kůru a šťávu z jednoho citrónu a vyšleháme do pěny. Postupně přidáváme mouku, kypřící prášek, kokos, mrkev a rozinky. Do formy na koláč vložíme pečící papír a nalijeme těsto. Pečeme na 180 °C asi 40 minut. Před podáváním posypeme cukrem.

Zdroj foto: Flora.cz

Zdroj foto: Flora.cz

Celé odpoledne bylo pohodové, usměvavé a hlavně naučné. Takové vaření mě baví, vše mi přišlo snadné, rychlé, žádné hodinové stání u plotny. Výsledek výborný, já se chystám na quisch a ještě na koláč, recept na snadný koláč dodám co nejdříve. Jaké nejčastější pomazánky děláte doma? Co do nich používáte? Těším se na vaše komentáře, Veru.