Vánoční vaření v Chefparade

Před pár dny jsem se již podruhé zúčastnila vaření v Chefparade v Holešovicích, první vaření si můžete připomenout ZDE. Tentokrát to bylo ve znamení vánočních receptů, udělali (byli tam i muži - včetně toho mého) jsme několik variant salátů, pomazánek, osmažili vinné klobásky a připravili těsto na linecké. Hlavními surovinami večera byly Hellmann's produkty

Setkala jsem se na akci se svojí skvělou kamarádkou z vysoké školy, Klárka reprezentovala firmu Hellmann's. Kláry, děkuji za krásné, náhodné setkání, moc ráda jsem tě viděla, objala a povídala si s tebou... 

Připravili jsme čtyři varianty bramborových salátů:

  • Teplý bramborový salát se svěžími fazolkami
  • Pikantní bramborový salát z Thajska
  • Bramborový salát s křenem
  • Tradiční bramborový salát

Všechny čtyři varianty byly chuťově výborné, za mě vedla varianta teplého bramborového salátu se svěžími fazolkami, nejslabší pro mě byl tradiční bramborový salát - i když ho miluji, ale mezi tou směsi chutí prostě zanikal... Pod článkem najdete výborné recepty, určitě doporučuji netradiční bramborové saláty vyzkoušet.

K salátu jsem připravila šneky z vinných klobásek. Konečně jsem se mohla do něčeho zapojit :-) a myslím si, že mi to šlo, žádná klobáska poté na pánvi při smažení nepraskla a nevytekla, oujééé. Zpět ke klobáskám, připravili jsme dvě varianty jedna obalené klobásky v hladké mouce a ta druhá jen vinné kobásky. Všechny jsme smotali do šneků, spojovala jsem párátky. Máte taky na štedrovečerní večeři vinnou klobásku? Já o tomhle zvyku slyšela prvně. Ale spojení salátu a klobásek bylo mňam. Určitě si připravíme i během roku, nejen na Vánoce.

K Vánocům patří jídlo všeobecně, mám pro vás super tip na jednohubky. Já jsem se po nich olizovala. Dělali jsme několik druhů pomazánek, které jsme ochutnaly a testovaly. Za mě ty chuťově nejvýbornější byly zapečené fíky a nivová pomazánka s ořechy a hruškou. Paštika ze sýrů Tofu mi nechutnala, upřímně si myslím, že nechutnala nikomu.

Zapečené fíky s parmskou šunkou:

4 zralé fíky, 8 plátků parmské šunky, 100 g nivy, snítku tymiánu, 4 lžíce majonézy Hellmann´s Delikátní.

Postup: čtvrtky čerstvých fíků obalíme v půlce plátku šunky, přidáme kostičku nivy a krátce (cca 4 minuty) zapečeme v troubě pod grilem, rozehřátým na 220 °C. Poté ozdobíme malým nočkem majonézy, snítkou tymiánu.

Opět to byla krásná vařící akce. Holky připomínám, že na podobné akce se můžete podívat i vy. Stačí sledovat webové stránky Žena-in, kdy na testovací akce často upozorňují. Třeba se někdy setkáme osobně! Akce jsou vždy pohodové, zábavné a na závěr se dostávají dárečky. Pod rozloučením se nezapomeňte podívat na recepty salátů, další zajímavé Hellmann's recepty jsou ZDE. Mějte se krásně, Veru

RECEPTY

Tradiční bramborový salát (majonéza DELIKÁTNÍ) 4 porce:

600 g uvařených salátových brambor, 1 uvařená mrkev, 1 velké červené jablko i se slupkou, 4 nakládané okurky, 4 lžíce zeleného hrášku, 1 malá cibulka, sůl, čerstvě drcený pepř, 4 lžíce majonézy Hellmann´s Delikátní, 1 lžíce hořčice, 1 lžička cukru, 1 lžíce octa, sekaná pažitka.

Postup: vařené brambory a mrkev nakrájíme na kostky. Okurku, jablka na menší kostky, cibuli najemno. Vše spolu s hráškem vložíme do mísy a promícháme. Z majonézy Hellmann’s Delikátní, soli, pepře, octa, cukru připravíme dresink a smícháme se zeleninou. Případně dochutíme solí, octem, cukrem. Necháme odležet a před podáváním posypeme nasekanou pažitkou.

Teplý bramborový salát se svěžími fazolkami (majonéza ORIGINÁL) 4 porce:

500 g uvařených salátových brambor, 200 g zelených fazolových lusků (mohou být mražené), 4 šalotky, 1 lžíce oleje, hrst sekané pažitky, růžový pepř na ozdobu. Dresink: 4 lžíce majonézy Hellmann´s Originál, šťáva z jednoho citronu, 1 stroužek česneku, 1 lžíce strouhaného parmazánu, 1 lžíce dižonské hořčice, 2 ančovičky, sůl, čerstvě mletý pepř.

Postup: všechny ingredience na dresink vložíme do nádobky a rozmixujeme ponorným mixerem. Chuť je intenzivní sladko-slano-kyselo-pálivá. Fazolky vložíme do vařící se vody a cca 2 minuty povaříme. Mezitím na pánvi rozehřejeme olej a necháme zesklovatět na nudličky nakrájenou cibuli. Po chvilce přidáme oloupané brambory nakrájené na měsíčky a prohřejeme. Scedíme fazolky, necháme krátce okapat a smícháme na pánvi s brambory. Promícháme s dresinkem a případně dochutíme solí. Na talíři posypeme sekanou pažitkou a růžovým pepřem.

Pikantní bramborový salát z Thajska (majonéza DELIKÁTNÍ) 4 porce:

400 g uvařených salátových brambor, 1 menší salátová okurka, 1 malá mrkev, 2 rajčata, 1 červená cibule, 100 g čerstvého ananasu, 1 jarní cibulka (nať), koriandr, drcené arašídy. Dresink: 4 lžíce majonézy Hellmann´s Delikátní, 1 polévková lžíce cukru krupice, Šťáva ze dvou limetek, 1 čerstvá čili paprička, 2 stroužky česneku, 2 lžíce rybí omáčky, sůl dle chuti.

Postup: všechny ingredience na dresink vložíme do nádobky a rozmixujeme ponorným mixerem. Chuť je intenzivní sladko-slano-kyselo-pálivá. Brambory i ananas nakrájíme na plátky, okurku, mrkev a červenou cibuli na tenké dlouhé nudličky, rajčata na osminky, jarní cibulku i koriandr nasekáme na jemno. Vše smícháme s dresinkem a posypeme drcenými arašídy. Doporučuji podávat s grilovanými krevetkami. 

Bramborový salát s křenem (majonéza DELIKÁTNÍ) 4 porce: 

500 g uvařených salátových brambor, 2 menší uvařené červené řepy, 200 g rukoly, 2 svazky ředkviček, hrst sekané pažitky, 8 křepelčích vajíček, 1 lžíce strouhaného křene, kůra z jednoho citronu, čerstvě mletý pepř. Dresink: 4 lžíce majonézy Hellmann´s Delikátní, 1 polévková lžíce cukru krupice, šťáva z jednoho velkého citronu, sůl dle chuti, 1 lžíce hrubozrnné hořčice, 2 lžíce strouhaného křene.

Postup: všechny ingredience na dresink vložíme do nádobky a rozmixujeme ponorným mixerem. Chuť je intenzivní sladko-slano-kyselo-pálivá. Křepelčí vajíčka vložíme do studené vody a vaříme 4 minuty. Po uvaření ihned zchladíme studenou vodou. Poté oloupeme a rozdělíme na půlky. Ředkvičku nakrájíme na tenoučké plátky, vložíme do ledové vody a necháme nabobtnat. Oloupané, studené brambory, oloupanou řepu nakrájíme na malé měsíčky. Na talíř naaranžujeme rukolu, na ni brambory, řepu, půlky vajíček, ředkvičku. Posypeme strouhanou citronovou kůrou, strouhaným křenem. Zastříkneme dresinkem a ozdobíme nahrubo mletým pepřem.